Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Der henvises i øvrigt til Vejledning om boringer på land, udgivet af Naturstyrelsen i 2013.

For retningslinjer mht. boringsplacering, antal mv. ved indledende forureningsundersøgelser, henvises til Retningslinjer til indledende undersøgelser (V2-undersøgelser)

Hvad denne side ikke omfatter

  • Krav til indtastning i GeoGIS er ikke beskrevet her, da de er defineret i opgavebeskrivelsen for udbuddet.
  • Metode for overfladeprøver for diffus forurening er ikke beskrevet her.
  • Show If
    grouprmmiljø

    RM-intern note: Udtagning af vandprøver fra filtersatte boringer er beskrevet i vandprøvetagning fra boringer.

  • Udtagning af vandprøver, henvises til Metodebeskrivelse - vandprøvetagning

  •  

     

    Show If
    grouprmmiljø

    RM-intern note: Udtagning af overfladeprøver for undersøgelse af diffus forurening er beskrevet i Prøveudtagning - overfladejord.

     

     

  • Hvorledes boringer sløjfes, se i stedet Metodebeskrivelse - Sløjfning af boringer
  • Booking af regionens borerig
  • Håndtering af borejournal og feltdata

...

Boringernes placering og den planlagte boredybde mv. fremgår af undersøgelsesoplægget.

For retningslinjer mht. boringsplacering, antal mv. ved indledende forureningsundersøgelser, henvises til Retningslinjer til indledende undersøgelser (V2-undersøgelser)

Show If
groupusers

RM internt: Se Udarbejdelse af oplæg til undersøgelser

Boringerne er så vidt muligt placeret ved sandsynlige forureningskilder, sammenholdt med hvad der er muligt af hensyn til ledningstrace mv. på grunden.

Hvis der er behov for kendskab til eventuel spredning af forurening i grundvandet, etableres en eller flere filtersatte boringer

Der må kun etableres et filterrør pr. boring. Hvis der skal filtersættes i flere forskellige dybder ved samme sted, skal boringer stå med mindst 1 m´s indbyrdes afstand.

der etableres en boring pr. filter, med minimum 1 meter mellem boringerne. Der må ikke sættes mere end et filter pr. boring. Hvis der er planlagt mere end én filtersat boring, udføres minimum tre. Boringerne placeres således, at strømningsretningen kan bestemmes i forbindelse med vandprøveudtagningen.

...

Filtersætning og gruskastning

Der må kun etableres et filterrør pr. boring. Hvis der skal filtersættes i flere dybder ved samme sted, skal boringer stå med mindst 1 m´s indbyrdes afstand.

Der anvendes som udgangspunkt Ø63 filterrør med en længde på 2 m. Omkring filtret gruskastes med filtersand og der foretages afpropning med bentonit i resten af boringen til 1 m.u.t., herover sand og afslutning.

...

Hvis der undersøges for chlorerede opløsningsmidler, filtersættes så vidt muligt, således at øverste lavpermeable lag er i kontakt med bunden af filteret.

Ved filtersætning i finkornede materialer skal boringerne renses grundigt op ved anvendelse af rigelige mængder vand, af vandværks-kvalitet, så der kan udføres en fornuftig gruskastning. Ved lavtydende boringer skal det overvejes at øge filterlængden.

Hvis der er flere filtre, skal de stå i hver sin boring med mindst 1 m´s indbyrdes afstand. Der må ikke etableres mere end et filter pr. boring. Filtrene skæres af i toppen således, at overkanten visualiserer filtrenes relative dybder, dvs. dybeste filter skæres af nederst, mindre dybt filter afskæres højere oppe osv. 

Nummerering af rør følger princippet, at de nummereres nedefra op, således at dybeste rør altid er nummer 1. 

Show If

groupusers
Panel
titleRM internt:
Filterrøret afsluttes altid med topprop med det samme.

...

Al opboret materiale fra undersøgelsesboringer bortskaffes efter aftale med kommunen eller kommes i regionens jordcontaineren i Brædstrup (for boringer med regionens borerig/udstyr). Der efterlades ingen materialer på lokaliteten. Deponeringsafgiften betales af regionen efter regning.

...

Filtersatte boringer pejles og  indmåles med x, y og z-koordinater; krav til koordinater fremgår af Metodebeskrivelse - Stedfæstelse af prøvepunkter og boringer

Navngivning

Boringer navngives efter Navngivning af prøvepunkter (inkl. boringer)

DGU nummer

Alle boringer skal identificeres via et DGU-nr. Nummeret må ikke skaffes direkte fra GEUS. Nummeret skaffes via funktion i GeoGIS, efter at boringen her er indtastet med som minimum koordinater og formål. (Se nærmere under 'begrænset overførsel' på fællesregional vejledning https://miljoe.atlassian.net/wiki/spaces/DFVPUB/pages/85360641/Indl+sning+af+GeoGIS2020+data+i+Jupiter)

...

Afvigelser i forhold til undersøgelsesoplægget noteres i feltjournalen / på situationsplanen.

Show If
groupusers
Panel
titleRM internt:

Dokumentation

Borejournaler og indmålingsdata sendes til den sagsansvarlige. For det videre håndtering af journal se  Borejournal, arbejdsgang 

Se også

Borejournal, arbejdsgang

Pejling i filtersatte boringer