GrundRisk er ejet af regionerne og er et værktøj til risikovurdering overfor grundvand. Værktøjet er oprindelig udviklet af Miljøstyrelsen og delt op i to dele; en screeningsdel og en risikovurderingsdel.

Screeningsdelen (Screeningsværktøj) foretager nogle automatiske beregninger for potentiel risiko pba. standardværdier og den lokale geologi. Dette sker automatisk for alle grunde som muligvis er forurenet og forurenede grunde som står til indsats ift. grundvandsressourcen. 

Ved lokaliteter hvor der er foretaget undersøgelser kan man pba. de opnåede oplysninger om lokal geologi og evt. forureninger foretage en specifik risikovurdering (Risikovurderingsværktøj).

Yderligere information og vejledninger om GrundRisk kan findes i vores IT-vejledninger

GrundRisk i Region Midtjylland


Indtil videre anvendes resultater fra GrundRisk screening ikke i Region Midtjylland.

Vi ønsker dog, at der efter undersøgelser med grundvandsindsats udføres en vurdering ift. risiko overfor grundvandsressourcen.

Hvis det efter undersøgelsen står helt klart, at der på lokaliteten ikke findes forurening som kan udgøre en risiko for forurening skal lokaliteten i GrundRisk screening sættes til "Revurder til 'Ingen Risiko'" (se skærmdump til højre).

Ved fund af forurening som potentiel kan udgøre en risiko for ressourcen skal der udføres beregninger med GrundRisk risikovurdering jævnfør vejledninger til værktøjet. Som udgangspunkt skal der udføres beregninger til 100 m nedstrøms og ift. evt. indvindingsboringer i området. Der må meget gerne udføres flere beregninger som kan belyse forskellige udfald alt efter hvor konservativ parametervalget er. Rådgiveren skal pege på den mest troværdige (sandsynlige) beregning med dertilhørende argumentation.

Rådgiver skal IKKE foretage en godkendelse af den anbefalede beregning. I GrundRisk vil Regionssagsbehandleren opløfte den valgte beregning til den godkendte version. Derudover kan der beholdes 1-3 beregninger som kladde, hvis de er blevet brugt i argumentationen til risikovurdering. Yderligere kladder skal slettes for overskuelighedens skyld.

PDF versioner af beregningerne vedlægges som bilag til undersøgelsesrapporter som dokumentation.



  • No labels